Wat is aquascaping?

Aquascapen is oorspronkelijk ontstaan door het werk van Takashi Amano. De wijze waarop hij zijn aquarium inrichtte noemde hij een “Nature Aquarium”. Zijn werk is geïnspireerd op impressies uit de natuur, waarbij natuurlijke decoratiematerialen zoals hout en stenen een sfeer uitademen van een natuurlijke omgeving. In het aquarium probeerde hij dezelfde sfeer van bijvoorbeeld een regenwoud, rivierbedding, jungle etc. die hij had bezocht, na te bootsen in zijn aquarium.

Aquarium aquascaping

Door goed de natuur te bestuderen, kan het in het aquarium natuurgetrouw worden nagebootst. Door erosie ontstane rotsformaties zoals we die langs de kust aantreffen, door natuur gepositioneerde stenen in stroomversnellingen, eeuwenoude bomen met woeste wortels, de natuur zit vol prachtige sferen. Bij aquascaping is het de kunst om de formaties op natuurlijke wijze op te bouwen met decoratiematerialen. Dit noem je de hardscape en bestaat voornamelijk uit de bodem waarbij opgelet dient te worden tussen juiste combinatie van voedingsbodem en afdekgrind wat te zien zal zijn.

Als de bodem vervolgens in het aquarium ligt begint de volgende stap van de hardscape.
Hierbij worden de decoratiematerialen waaronder stenen en hout geplaatst in het aquarium. Hierbij is het al goed te kijken welke aquascape style je wilt gaan creëren:

Aquascape stylen:

1. Nature Style aquascaping

Nature Style aquascaping

Deze stijl is de bekendste van allemaal en ook de stijl die je het vaakst gezien zult hebt. Op het internet, op fora, in magazines. Deze style komt het meest in de buurt van  Takashi Amano die hier een aftakking van gebruikt voor de hobby. Deze Takashi Anamo style valt officieel onder de Iwagumi Style. Bij deze stylen gaat het om het hele regenwoud in een kleiner aquarium als het ware na te bootsen. Het hoeft hier ook niet biotoop-correct te zijn, want de vissen en planten mogen overal van de wereld vandaan komen. Nee, bij aquascaping is het veel belangrijker dat het aquarium een natuurlijke sfeer uitstraalt.  De tegenwoordig populaire naam “Aquascaping” is in de basis niets anders dan “een aquarium inrichten”.

Hiervoor kunt u dan ook altijd terecht op de pagina “zoetwater aquarium beginnen” waarin alle handige praktische tips worden beschreven.

2. Biotoop Style

Biotoop style aquascaping

Bij een biotoop wordt alles 1:1 uit de natuur nagemaakt en in het aquarium ondergebracht. Een 80cm aquarium is bij wijze van een 80cm stuk river “rechtstreeks uit de natuur”. Hierbij moet je denken aan de omgeving(hardscape), water waardes/conditie en natuurlijk niet te vergeten de planten en de dieren allemaal uit één specifiek gebied te gebruiken.

3. Dutch Style

Dutch style aquascaping

Deze stijl word gekarakteriseerd door het gebruik van planten met veel verschillende soorten bladeren. Het is ook heel normaal om verschillende lagen of oplopende plateaus te zien, ‘de zogenaamde terrassen’, ook wel beter bekend als “Dutch Streets”. Het gebruik hiervan in samenwerking met hoge contrasten, in kleur en textuur zorgen ervoor dat deze stijl erg visueel aantrekkelijk is.

Tips en adviezen voor de aquascape starter:

Mocht je dan ook gaan starten met aquascapen en één van deze prachtige onderwater stijlen gaan creëren, dan is het altijd aan te raden simpel te starten en goed te laten voorlichten over bijvoorbeeld filters en co2.Vaak begint men enthousiast maar na een ingericht aquarium te hebben draaien, toch voor problemen komen te staan als onjuiste filtratie of het moeilijk demonteren van het filter tussen de aquascaping.

Begin stapsgewijs van aanschaf van het juiste aquariumformaat tot aan de juiste tools als scharen en pincetten, zodat het onderwater tuinieren een feest wordt!

Tip gebruik voor het monteren van de planten altijd planten lijm!