Hoe start je een garnalen aquarium?

Een garnalen aquarium hebben wordt steeds populairder maar het is nog net iets anders dan de traditionele aquaria. In dit artikel beschrijven we alles wat te maken heeft met het opstarten, verzorgen en onderhouden van een garnalen aquarium.
In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Wat is een garnalen aquarium?
 • Hoe richt je een garnalen aquarium in?
 • Wat voor planten zet je in een garnalen aquarium?
 • 5 Tips bij het kiezen van een garnalen aquarium.
 • Foto van een garnalen aquarium

  Wat is een garnalen aquarium?

  Een garnalen aquarium bevat zoals de naam het al zegt garnalen. In vele gevallen zal je in deze aquaria ook geen vissen zien. De aquaria zien er ook vaak anders uit door de andere gewenste inrichting tegenover van de normale aquaria.

  Garnalen zijn er in vele verschillende kleuren en maten wat zorgt voor een unieke uitstraling van het aquarium in iemands huis of kantoor. De garnalen aquarium zie je steeds meer verschijnen hierdoor. Vaak wordt er gekozen voor kleine garnaaltjes in plaats van grote waardoor de afmeting eisen van een aquarium ook meevallen.

  Ook zijn de planten in een garnalen aquarium vaak anders dan bij een normaal aquarium. Dit komt omdat garnalen ervan houden om zich te kunnen verstoppen en van voedsel vinden tussen het mos. Hoe dan ook ziet een garnalen aquarium er vaak heel levendig uit.

  Hoe richt je een garnalen aquarium in?

  Garnalen houden ervan om zich te verstoppen, hierdoor adviseren we om vele schuilplekken te maken. Dit kan door middel van planten, stenen en decoratiemateriaal. Wij kunnen je altijd adviseren of een bepaalde plant, decoratie of steen goed is in een garnalen aquarium.

  De bodem van het aquarium kan bestaan uit gewone grind of een zandbodem. Wij kunnen altijd advies geven of een bepaalde bodem goed is voor het soort garnalen dat je wilt houden.

  De temperatuur van het aquarium is gewenst rond de 24 graden, dit is het meest prettig voor de garnalen.

  Let op: Vraag advies bij het kopen van een filter, dit is belangrijk om te voorkomen dat je een filter koopt die slecht is voor kleine garnalen. Bij sommige filters heb je ook de optie om iets extra’s te kopen om het filter af te dichten zodat er een garnalen in kunnen komen.

  Wat voor planten zet je in een garnalen aquarium?

  Het is belangrijk bij de keuze qua planten dat je rekening houdt met de mogelijkheid voor de

  garnalen dat ze zich erin kunnen verstoppen. Ook houden garnalen ervan om in een omgeving te zitten met vele planten. Garnalen eten plantenresten op waardoor ze vele planten enorm prettig vinden.

  5 Tips bij het kiezen van een garnalen aquarium.

  Tip 1: Zorg voor een stabiele temperatuur van rond de 24 graden Celsius. Boven de 28 graden zullen garnalen kunnen bezwijken.

  Tip 2: Vraag altijd even na of je bepaalde soorten garnalen kunt kruizen met elkaar in hetzelfde aquarium. Sommige garnalen kun je niet met elkaar zetten in een aquarium.

  Tip 3: De gewenste waardes van het aquarium zijn:

  Ph: tussen de zes en zeven

  Kh: dicht bij de nul

  Gh: tussen de vijf en zes

  Temperatuur: rond de 24 graden.

  Tip 4: Vraag altijd even na of het aantal garnalen dat je wilt houden past in het aquarium die je voor ogen hebt, wij kunnen je hiermee helpen.

  Tip 5: Test je water altijd op nitriet voordat je garnalen erin doet. Het is belangrijk dat het aquarium een stabiele waterwaarde heeft.