TIPS & TRICKS
De aquariumhobby is een leuke hobby, MAAR iedere keer komt er weer iets bij kijken waar u tegen aan loopt. Vandaar dat wij door de jaren heen veel Tips and Tricks hebben verzameld die niet altijd bekend zijn. Sommige tips zullen specifiek voor zeewater zijn andere voor zoetwater, maar er zullen ook vele trucjes in beide aquaria gebruikt kunnen worden.
Hopelijk kunt u met deze tips and tricks wijzer worden over het onderhouden van uw aquarium.
Nog steeds problemen?
Mocht u vervolgens nog problemen ondervinden dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij van Aquariumhuis Romberg helpen u graag verder en denken graag in oplossingen met u mee.

Tips & Tricks voor jouw Aquarium
- Planten inkorten
De achtergrond planten bestaan vaak uit losse takjes en groeien gedurende de weken dat u deze heeft. Knip de plant nooit zomaar tot uw gewenste niveau! Haal de takjes voorzichtig uit uw aquarium knip de takjes op gewenste lengte en poot de toppen (bovenkanten) terug! Deze schieten weer wortel en zo blijft de plant optimaal. - Meten is weten… gebruik altijd een meetschema (op onze hoofdpagina downloadbaar) en verwerk hierin uw waterwaardes met datum. Zo weet u altijd wat u aan het doen bent. Dit is bij zoetwater als zeewater erg belangrijk.
- Gebruik co2 bemesting nooit direct in een zoetwater aquarium maar laat het aquarium zich eerst ontwikkelen.
- start een nieuw aquarium nooit met volle belichting maar bouw dit de eerste weken langzaam op.
Afhankelijk van het biotoop kunt u altijd met ons een schema opstellen. - belicht een beplant aquarium nooit langer dan 10 uren per dag. Verdeel dit desnoods over 2 keer 5 uren met een middagpauze. Zo heeft u ‘smorgens en ‘savonds plezier als u vaak thuis bent.
- Koralen kun je met specifieke klei en lijm ook vastzetten. Dit voorkomt dat een koraal wordt omgestoten door vissen of door stroming omwaait. Hierdoor kan het zich stabieler ontwikkelen.
- Cement uw rif eventueel bij instabiele hoge punten. Dit voorkomt problemen in de toekomst zeker wanneer u koralen wilt monteren en uw rif kan instorten.
- Laat in een nieuw aquarium de grindbodem de eerste 3 weken in takt en boost deze met de juiste bacteriën. Soms ontstaat er aanslag op de bodem, dit kunt u verhelpen door rustig met uw vinger er doorheen te bewegen. Zo kan de bodem zich ontwikkelen met bacteriën.
- Zodra een aquarium is ingedraaid adviseren wij om regelmatig stukken bodem voorzichtig af te hevelen met een slang om dit te spoelen in een emmer. Zo voorkomt u dat de bodem een “nitraatbom” wordt.
- Houd uw stenen fris voornamelijk bij cichliden biotopen en zeewater. Door met een slang er overheen te gaan met hevelen ( u zuigt dan het afval weg tussen de stenen). Met een tandenborstel en pipet kunt u ook tussentijds de stenen nalopen zodat er geen afvalophopingen ontstaan in de stenen.
- Een hevelslang met stukje pvc pijp maakt het makkelijker voor u om grind af te hevelen zonder dat u helemaal met uw arm en slang het aquarium in hoeft. De pvc pijp verlengt stevig het gedeelte zodat u ziet wat u doet.
- Zet uw aquarium zo ver mogelijk uit direct zonlicht. Dit voorkomt algenproblemen door de zon.
- Zout verdampt niet! Water bijvullen doet u het beste met osmosewater en zoutwater gebruikt u alleen bij een waterwissel om het aquarium na te lopen.
- Ververs uw aquarium regelmatig en gebruik ook uw meetschema om te zien of u niet te lang wacht hiermee. Er is geen vuistregel met water verversen hoe vaak of hoe veel. Dit kan verschillen bij een ieder en is afhankelijk van veel factoren. Dit schema kunt u het beste in de winkel doornemen als persoonlijke kwestie.
- Koop voor een nieuw aquarium nooit te veel vissen in één keer. De bacteriën zijn net ontwikkeld maar kunnen niet een te grote schommeling aan direct.
- Wacht ook weer niet te lang met een nieuw aquarium en dieren. Voorkomen is beter dan genezen. Soms wacht iemand weken en weken voor de eerste bewoners erin gaan en moet er gelijk een strijd geleverd worden tegen de enorme hoeveelheid algen. Terwijl enkele opruimende “poetsvissen” dit proces ondertussen kunnen tegengaan en de bacterie cultuur alleen maar stimuleren.
- Ook een net opgezet aquarium zal waterwissels nodig hebben. Laat dit niet weken wachten.
- Er is geen “beste” apparaat of een “wondermiddel/apparaat” het blijft een levend biologisch proces die u zelf moet beheersen en aansturen. Ervaring en balans vinden met hulp van kennis uit de winkel helpt u meer. Switch dan ook nooit zomaar kostbare technieken.
- vol beplanten? Gebruik een goede voedingsbodem en grindbodem. Liever geen volle zandbodem dit kan dicht slibben en de wortels doen rotten.
- Let op magneten zijn leuk maar kunnen met grind ertussen voor krassen zorgen. Wees altijd voorzichtig met uw glas poetsen.
- Voeren is goed maar voer met mate! Vissen, koralen, lagere dieren moeten eten maar het zal altijd lijken of vissen honger hebben. Voer eens per dag en hooguit gecontroleerd twee keer per dag. Maar test uw no3, po4 dan altijd.
- Oeps winkel dicht. Zult u altijd zien zaterdag avond en er gebeurd iets, zieke vis etc. zorg dan ook altijd dat u medicijnen, testjes en zout in huis heeft zodat u in iedere situatie kunt ingrijpen.
- Let op ongedierte en algen
Zeewater problemen
Glasanemoon

Krabben

Ganzenvoetjes

Planaria

Rode algen

Witte stip

Zoetwater problemen
Witte stip

Blauwe alg

Baard alg

Bruin alg

Oplossingen algenproblemen:
Rode alg:
Rode alg ontstaat vaak bij schommelingen waardoor de bacteriecultuur is verstoord (denk aan warme zomer met temperatuurstijging) met diverse medicijnen (laat u goed inlichten) behandelt u eenvoudig deze alg. hierna belangrijk met bacterie preparaten weer aan te vullen. En altijd no3 en po4 laag willen hebben.
– blauwe alg onstaat net als rode alg bij schommelingen waardoor de bacteriecultuur is verstoord (denk aan warme zomer met temperatuurstijging) met diverse medicijnen (laat u goed inlichten) behandelt u eenvoudig deze alg. hierna belangrijk met bacterie preparaten weer aan te vullen. En altijd no3 en po4 laag willen hebben.
Baard alg:
Baard alg is een pluizige alg vaak om de randen van de bladeren. Door vissen als siamensis algeneters en levendbarenden als black molly vissen aan te schaffen wordt dit vaak goed opgegeten. Daarbij kunnen middeltjes als alg exit van easylife en easycarbo (of co2 toevoegen) vaak bijdragen aan het verminderen van deze alg. zorg dan ook altijd voor een schoon en fris aquarium met gedoseerde belichting. Dan voorkom je vaak deze alg.
Bruin alg:
bruin alg is een alg die ook vaak ontstaat door achterstallig onderhoud, te veel overbelichting en te weinig poetsende vissen. Denk aan ottocinclus, aymonyeri of ancictrus vissen die deze algjes eenvoudig wegwerken. Maar begin met een grondige onderhoudsbeurt en het schoonhouden van het aquarium.