Een zeewater aquarium beginnen

Red Sea reefer deluxe 300 xl zwart
Red Sea reefer 300 XL deluxe

Een zee aquarium beginnen? Of misschien heeft u al een aquarium maar lukt het niet om hem mooi te houden? Een zeewater aquarium lijkt een lastige hobby, maar soms is goede begeleiding het enige wat u nodig heeft.

Speciaal om u te helpen hebben wij uit onze eigen ervaringen een stappenplan voor u samengesteld waarbij het zeker moet lukken! En wil het toch niet lukken?… Dan helpen wij u graag verder in de winkel met een kop koffie. Ook kunnen wij u van dienst zijn met onze onderhoudsservice

Een zoutwater aquarium kiezen

Om dan helemaal bij het begin te starten, gaan we kijken naar de keuze van het aquarium. Bij Aquariumhuis Romberg adviseren wij voor de startende aquaria liefhebber de Red Sea aquaria of een aquarium op maat.

Stap 1. Aanschaf en plaatsen

Zeewater aquarium beginnenEr zijn vele zeewater aquaria op de markt, maar niet ieder aquarium is geschikt als zeewater aquarium. Laat u niet misleiden! Voor de kleinere zeewater aquaria tot 60 liter kunt u nog gebruik maken van interne techniek direct in het aquarium zelf en ziet u vaak leuke kleine zee aquaria die worden aangeboden. Wordt het aquarium al snel 100 liter of meer en wilt u vissen en koralen gaan houden, dan adviseren wij u altijd om een degelijk aquarium te nemen met een bioloog/sump onder het aquarium. Hier kunt u betere techniek in plaatsen en zorgt voor plezier op de langere termijn. Zo is een goede eiwitafschuimer, doorstroming en verlichting de basis. Let er ook altijd op dat uw sump op een logische wijze wordt geleverd evenals de overloop in het aquarium en het leidingwerk.

Twijfelt u, of heeft u nooit eerder gebruik gemaakt van deze methode… schakel dan altijd een echte professional in die u uitlegt hoe, wat en waarom! Aquariumhuis Romberg is hiervoor voor u altijd bereikbaar.

Stap 2. Installeren

1 gouden tip: Installeer en vul een aquarium NOOIT even snel ’s avonds! Zeker wanneer u een iets groter aquarium heeft zoals een Juwel Vision 450 of een Juwel Rio 350. Doe dit overdag en geheel op uw gemak. Bij eventuele problemen kunt u dan altijd nog snel handelen. Mocht er iets lekken of iets anders niet goed gaan, kunt u altijd nog ingrijpen en heeft u de aquariumwinkel nog als hulp.

Waterpas aquarium met aquarium startenaquarium starten - electra aansluiten Yes! Een aquarium! Het begint met plaatsen en er voor zorgen dat u hem waterpas neerzet op een veilige en stevige plaats. Zet het aquarium altijd op een zo donker mogelijke plek in het huis. Dit voorkomt eventuele algenproblemen door de zon. Zodra het aquarium staat, monteer dan de electra en hang deze op. Zorg dat alle kabels van de verlichting, pompen etc. netjes naar het stopcontact lopen.

Stap 3. Droge opbouw

Het aquarium staat en nu?

Haastige spoed is zelden goed. Dit geldt helemaal bij de zeewater hobby. Begin dan ook op uw gemak met het plaatsen van alle techniek en leidingwerk. Het werkt zoveel beter om vooraf op logische wijze uw apparatuur te installeren dan achteraf als er water in zit.

Zodra u technisch alles op een rijtje heeft adviseren wij altijd om een zachte plaat te monteren op de bodem. (verlijmen op de glasbodem) zodat uw rif veilig gebouwd kan worden zonder verschuivingen.

Ook het bouwen van uw rif doet u het beste droog zonder water in het aquarium. Zo kunt u waar nodig met aquabond uw rif cementen zodat dit in de toekomst bij het plaatsen van koraal niet verschuift en instort.

Stap 4. Vullen van het aquarium

Als het rif staat kunt u het aquarium gaan vullen met zeewater. Zodra uw aquarium vol is evenals uw sump. Is het slim om per apparaat de stekker aan te zetten zodat u per apparaat direct weet of het werkt en wat het exact doet.

Het systeem draait nu en alle techniek werkt naar behoren. Tijd voor wat bacteriën om het biologische proces op gang te helpen.

Stap 5. Meten is weten

Zodra het aquarium een week draait adviseren wij altijd om rustig uw water te gaan meten  en op te schrijven op bijvoorbeeld ons schema op de hoofdpagina.

Ook kunt u starten met een waterwissel en het overtollige vuil uit de stenen afzuigen. Zo raakt u vertrouwd met uw aquarium en de handelingen.

Na twee tot drie weken mag het koraalzand erin. Spoel dit altijd heel goed! Vaak komt er veel afval uit tijdens het wassen en kan dit zodra dit niet goed gedaan wordt uw gehele aquarium aantasten doordat eiwitafschuimers etc. er niet goed op reageren!

Stap 6. Afvullen en afronden

Is uw water al enkele weken keurig op de waardes die het volgens het schema moeten zijn? Dan kunt u voorzichtig gaan beginnen met de schoonmaakploeg. Het is altijd handig om met foto’s en water naar de winkel te gaan om te zien wat de werkelijke situatie is. Ieder aquarium is anders en ieder aquarium heeft vaak zijn eigen opstart algen. Afhankelijk wat uw situatie is en uw wensen in de toekomst (want ook niet alle koralen en vissen kunnen bij elkaar)  bepaalt wat uw schoonmaakploeg wordt.

Begin ook nooit te enthousiast met dieren en koralen en doe dit stap voor stap. Zo leert u uw dieren kennen en ziet u hoe deze zich gedragen in uw aquarium. Dit voorkomt ook alsnog een eventuele verandering in waterwaardes door het leven van de dieren dat in het aquarium komt.

Stap voor stap bouwt u zo aan het ideale zeeaquarium.

Tip: bedenk vaak vooraf wat u als eind doel heeft aan vissen en koralen(rif).
Als u dit vooraf laat zien aan ons kunnen wij goed meedenken in de mogelijkheden en stappenplannen qua aanschaf en verzorging (techniek).

Stap 7: Genieten en onderhouden!

Nu is het aquarium geheel draaiende en begint het avontuur van het houden van een aquarium. Hiervoor staan veel tips op deze website. Kijk onder andere op de pagina Tips & Tricks. Hier vind u handige trucs en middeltjes om een zo gezond en mooi mogelijk aquarium te onderhouden.

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het starten en onderhouden van een zoetwater aquarium? Aquariumhuis Romberg helpt u graag verder. Neem even vrijblijvend contact met ons op en we kunnen u voorzien van advies en eventueel met u meedenken in oplossingen.

Hieronder een aantal aquaria die u kunt overwegen naar aanleiding van dit artikel. Zie voor meer informatie de product pagina’s op deze website: Aquascaping, Aquarium op maat, Red sea aquaria.

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aquarium!

Team Aquariumhuis Romberg