Een zoetwater aquarium beginnen

Je wilt beginnen met een zoetwater aquarium? Of je bent al begonnen met een aquarium maar krijgt niet het gewenste resultaat? U bent niet de enige! Het starten van een aquarium is niet zomaar iets. Eventuele problemen met het starten van een zoetwater aquarium komen vaak voor en eigenlijk heb je hierbij wat hulp nodig. Speciaal hiervoor heeft Aquariumhuis Romberg deze pagina voor u opgezet. U kunt op deze pagina lezen hoe wij een tropisch zoetwater aquarium opstarten die, met 47 jaar ervaring, dan ook een mooi resultaat oplevert.

Een zoetwater aquarium kiezen

Om dan helemaal bij het begin te starten, gaan we kijken naar de keuze van een zoetwater aquarium. Bij Aquariumhuis Romberg adviseren wij voor de startende aquaria liefhebber de Juwel Lido 120 of de Juwel Rio 180.

Stap 1. Aanschaf en plaatsen van zoetwater aquarium

1 gouden tip: Installeer en vul een aquarium NOOIT even snel ’s avonds! Zeker wanneer u een iets groter aquarium heeft zoals een Juwel Lido 200 of een Juwel Rio 350. Doe dit overdag en geheel op uw gemak. Bij eventuele problemen kunt u dan altijd nog snel handelen. Mocht er iets lekken of iets anders niet goed gaan, kunt u altijd nog ingrijpen en heeft u de aquariumwinkel nog als hulp. Waterpas aquarium met aquarium startenaquarium starten - electra aansluiten Yes! Een aquarium! Het begint met plaatsen en er voor zorgen dat u hem waterpas neerzet op een veilige en stevige plaats. Zet het aquarium altijd op een zo donker mogelijke plek in het huis. Dit voorkomt eventuele algenproblemen door de zon. Zodra het aquarium staat, monteer dan de electra en hang deze op. Zorg dat alle kabels van de verlichting, pompen etc. netjes naar het stopcontact lopen.

Stap 2. Biotoop en bodem van zoetwater aquarium

De Basis staat, nu kunt u beslissen wat er in het aquarium komt. Vaak heeft u vooraf al een beeld wat u wilt, maar welke hoofd biotoop sluit hier het beste bij aan? Kleine toelichting: een biotoop is het zo goed mogelijk nabootsen van een bepaald onderwater klimaat/omgeving. Over het algemeen gaat Aquariumhuis Romberg uit van 2 biotopen in een tropisch zoetwater aquarium:

Biotoop 1. Cichliden aquarium

Cichliden aquarium starten

Hierbij kiest men vaak voor veel stenen en geen beplanting. De basis is dan ook om een styropure plaat te verlijmen op de bodem van het aquarium om daarop uw stenen te bevestigen. U voorkomt verschuiving van de stenen en eventuele puntdruk die de glasbodem kan doen scheuren. Sommige kiezen ervoor om met Anubias planten en Varen planten toch nog wat groen in het aquarium te brengen. Echter door de gravende cichliden en de ontbrekende planten, is een voedingsbodem niet nodig. Het tweede belangrijke punt wat bij deze biotoop van toepassing is: een meer “blauwig/gekleurd”  licht. Deze keuze is mogelijk, omdat er geen planten groeien en door de blauwige kleur komen de kleuren van de cichliden mooi omhoog.

Biotoop 2. Beplant aquarium

Beplant zoetwater aquarium starten

De meest voorkomende zoetwateraquaria zijn nog altijd de beplante. Hierbij is het belangrijk om een kwalitatief goede voedingsbodem te gebruiken en deze als eerste te plaatsen op de glasbodem. Hierna gaat het grind over de voedingsbodem. Probeer altijd de voedingsbodem als een heuvel te laten oplopen zodat de grotere planten achterin meer hebben en dichter naar het glas weinig tot niets. (u beplant waarschijnlijk ook niet tegen de voorruit). Doe dit ook met het grind en u heeft vooraan een strakke grindlijn en achterin een goede dikke bodem waar planten zich kunnen ontwikkelen. [/col]

Stap 3. Vullen van het aquarium

Het aquarium staat, de belichting is helemaal juist aangesloten en de bodem zit erin. Wat nu? Vullen!

Cichliden biotoop

Kunt u het beste eerst droog stapelen met stenen zodat u makkelijk en overzichtelijk ziet wat u doet om erna rustig met water het aquarium geheel te vullen.

Beplant biotoop

Handig met vullen: Plaats een vuilniszak met een bord erop. Hiermee voorkomt u bij het vullen dat de bodem door elkaar gegooid wordt en u opnieuw kunt beginnen. U vult eerst het aquarium tot driekwart zodat u vaak makkelijk nog bij de bodem kunt. LET OP: bij het vullen met water is het belangrijk om te beginnen met iets warmer water en nooit met ijskoud water. Dit voorkomt een “bevroren” bodem waar de planten zich niet fijn in voelen. In deze stap kunt u het gevulde cichliden aquarium draaiende maken door de pomp en verwarming aan te zetten. (ga eventueel door naar stap 5 voor verder advies)

Stap 4.  Inrichten van Aquarium zoetwater

Het aquarium is voor driekwart gevuld en u kunt nu de vuilniszak en het bord verwijderen. Vervolgens kunt u eventuele stenen en houtstronken in het aquarium plaatsen. Zinkt het hout niet in 1x dan kunt u hier het beste nog even op wachten voordat u planten toevoegt in het aquarium. U voorkomt hiermee dat het hout later nog gaat zinken/verschuiven en de planten beschadigd. Het beplanten is, in onze mening, het leukste werk bij het plaatsen van een aquarium. Werk ook altijd van achter naar voren met het beplanten van het aquarium. Weet u niet of uw plant een voorgrond of achtergrond plant is? Vraag het even na in de winkel. Zo ontstaat er een mooie diepte in het aquarium. Zeker wanneer u een luxe aquariumtype heeft zoals een Juwel Vision 260 of een Juwel Vision 450, kan een goede diepte in het aquarium een heel mooi resultaat geven. Verder worden tropische planten normaliter geleverd in kleine bakjes. Het is dan ook belangrijk dat dit samen met het steenwol voorzichtig verwijderd wordt en u de takjes (of knolletjes) overhoud. Deze poot u dan voorzichtig takje voor takje stevig in het grind. Zo kunnen de planten zich rustig ontwikkelen en de wortels schieten.

Stap 5: Het aquarium draaiende maken

De inrichting is klaar, de apparatuur hangt, we gaan het aquarium afronden!

Het aquarium afronden

We beginnen met het afvullen van het aquarium. Hierna kan alle apparatuur stuk voor stuk aangezet worden. Controleer vervolgens of ieder apparaat goed werkt. Zodra alles draait, gaan we met een schepnet de restant blaadjes etc. verwijderen. Belangrijk is om in deze fase opstart bacteriën toe te voegen en eventueel een vloeibaar filtermedium. Ook is een thermometer handig om te controleren of de temperatuur goed is en goed blijft. Nu is het aquarium geheel draaiende en begint het avontuur van het houden van een aquarium. Hiervoor staan veel tips op deze website onder de tips and tricks pagina. Zijn er vragen onbeantwoord dan weet u ons te vinden! Wij helpen graag persoonlijk verder.

Stap 6: Genieten en onderhouden!

Nu is het aquarium geheel draaiende en begint het avontuur van het houden van een aquarium. Hiervoor staan veel tips op deze website. Kijk onder andere op de pagina Tips-and-Tricks. Hier vind u handige trucs en middeltjes om een zo gezond en mooi mogelijk aquarium te onderhouden. Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het starten en onderhouden van een zoetwater aquarium? Aquariumhuis Romberg helpt u graag verder. Neem even vrijblijvend contact met ons op en we kunnen u voorzien van advies en eventueel met u meedenken in oplossingen. U kunt ook meer lezen over aquascaping. De besproken aquaria in dit artikel zijn ook te koop bij Aquariumhuis Romberg. Zie voor meer informatie de product pagina’s: Juwel Lido 120, Juwel Lido 200, Juwel Rio 180, Juwel Rio 350, Juwel Vision 260, Juwel Vision 450 Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aquarium! Team Aquariumhuis Romberg